Videoconsult voor patiënten Utrechts Medisch Centrum

Videoconsult voor patiënten Utrechts Medisch Centrum

Het patiëntenportaal ‘Mijn UMC Utrecht’ is onlangs uitgebreid met een videoconsult. Deze optie biedt patiënten de mogelijkheid om vanuit huis via een videoverbinding in gesprek te gaan met hun zorgverlener en bijvoorbeeld bloeduitslagen en het behandelplan te bespreken.

Het belangrijkste voordeel van deze communicatievorm is volgens internist-infectioloog dr. Joop Arends de plaatsonafhankelijkheid. ‘Het geeft patiënten meer flexibiliteit om het consult in het dagelijks leven in te passen omdat zij niet naar het UMC Utrecht hoeven te komen.’ Doordat gebruikers van deze technologie elkaar kunnen zien, wordt het gesprek wel persoonlijker en daardoor prettiger ervaren dan een telefonisch consult, aldus Arends. ‘Voor mij is het prettiger dan bellen omdat ik de patiënt wel zie en aan de non-verbale communicatie veel heb’, vertelt hij aan ICT & Health. Ook is het mogelijk om informatie te delen via een videoconsult. Zo kan de patiënt bijvoorbeeld medicatie of medische hulpmiddelen zien en de zorgverlener kan eventueel foto’s of andere uitslagen delen.

Tijdsbesparing
Vooral voor patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes, COPD of hart- en vaatziekten, heeft een videoconsult meer toegevoegde waarde dan gemiddeld. Zij moeten regelmatig naar het academisch ziekenhuis voor een standaardcontrole en in sommige gevallen betekent dat uren reistijd voor een kwartiertje op de poli. Een controle uitvoeren per videoverbinding kan voor hen uitkomst bieden.

Ruim een maand geleden kregen patiënten van het UMC Utrecht al toegang tot hun eigen medische beelddata met de app myBody myData. Zij kunnen hun beelden nu thuis in alle rust nakijken of delen voor een second opinion.

 

Bron: CustomerFirst

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok