Online trainen en coachen? Het werkt!

Online trainen en coachen? Het werkt!

Sinds jaar en dag zweer ik, als Trainer en Coach, bij het fysieke contact wat nodig en prettig is tijdens een training, of een 1-op-1 coachingssessie.

De fysieke afstand, die door de coronacrisis ineens ontstond tussen mijn deelnemers en mij, dwong mij na te denken over andere mogelijkheden in het trainen en coachen of begeleiden van mensen. We weten immers niet hoe lang deze periode van fysieke afstand gaat duren. Ik vind het fijn om een vinger aan de pols te houden in lopende trajecten; je hebt het (voor)traject immers niet voor niets gedaan. Gesprekskwaliteit en persoonlijk leiderschap zijn doorlopende thema’s die niet ineens stoppen tijdens een crisis. Sterker nog, ik denk dat je als organisatie juist nu aandacht hebt te besteden aan je mensen, hun ontwikkeling en aan de kwaliteit die je levert als bedrijf. Dus ging ik trainen en coachen ‘via een scherm’.

Startpunt

Vooraf was het voor mij belangrijk om te bepalen of ik hier echt in geloofde, of dat ik het gewoon ging doen omdat we niet anders kunnen. Dat laatste bleek geen argument. Natuurlijk kwamen er belemmerende overtuigingen naar voren als: “Kan ik wel echt verbinding maken met de ander? “ “Wat gaat het daadwerkelijke rendement zijn?“ en “Hoe kan ik effectief werkvormen inzetten?”. Echter, het argument van terugkomend persoonlijk contact gaf voor mij zeker de doorslag. Training en coaching via videoconference kun je immers vlot en kort inzetten en het liefst werk je in kleine groepjes.

Trial & Error

Van tevoren heb ik uiteraard nagedacht over wat belangrijke aspecten zijn in een online sessie. Nadenken over manieren van verbinding maken met de deelnemer. Kan ik een flip-over gebruiken? Het vaststellen van een strakke agenda , een goede voorbereiding en leiderschap in structuur. Hoe kan ik effectief zo’n sessie begeleiden? Daarnaast wil ik graag werken met korte sessies, omdat ik heb gemerkt dat online de spanningsboog – ook mij mijzelf – geen uren gespannen is. En dan is het, net als 14 jaar geleden bij mijn eerste training, een kwestie van uitproberen, experimenteren, plezier maken en vooral mezelf zijn!

Resultaten

En dan volgt de evaluatie met de opdrachtgever. Hoe is het gegaan? Wat levert het op? De deelnemers gaven unaniem aan tijdens de sessies veel geleerd te hebben. Dat ze er direct mee aan de slag konden gaan en de persoonlijke aanpak (want kleine groepjes) smaakt naar meer!

De voordelen van online training en coaching die ik heb ervaren:

  • Het werken met kleine groepjes werkt prettig en iedereen krijgt veel aandacht. Er is weinig ruimte voor ‘ontsnappen’ doordat iedereen evenveel aan de beurt komt.
  • Gelijkwaardig contact: je bent immers allemaal gewoon ‘een schermpje’ in beeld. Iedereen zit in zijn eigen veilige omgeving en kan zich gemakkelijk uiten.
  • Korte sessies die eenvoudig vaker in te zetten zijn, dus vaker een reflectiemoment. Je plant immers vlot nog een uurtje waarin je kort nog even kunt sparren. Ook een borgingsessie (Hoe is het gegaan, waar ben je tegenaan gelopen en wat heb je nog nodig?) is snel gepland.
  • Ik merkte dat we door de korte sessies met een duidelijk doel vrij snel tot de kern en actiepunten kwamen.
  • Praktijkoefeningen zijn gemakkelijk in te zetten en zelfs een rollenspel is mogelijk!
  • Kosten- en tijdsbesparing door vermindering van reiskosten en reistijd. Je logt in en je kunt gelijk beginnen.

Kortom: eigenlijk alles wat bij reguliere training en coaching kan en werkt, werkt ook in deze sessies. Het grote voordeel is dat je veel gemakkelijker vinger aan de pols houdt en iemand blijvend ondersteunt. Bovenal heb ik in alle sessies tot nu veel plezier ervaren. Het is ook een mooie afwisseling in alle werkzaamheden die men momenteel vooral thuis uitvoert.

 

Zijn er nadelen te benoemen? Wat ik als grootste nadeel heb ervaren is een haperende internetverbinding bij mezelf of een deelnemer. Dat heeft veel impact op de voortgang van de sessie. Daarnaast blijft het natuurlijk fijn om je deelnemers ook live te zien. Ik weet dan ook zeker dat een combinatie van online coaching en live training een hele mooie optie is, die ik in de toekomst zeker vaker ga inzetten.

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok