De jacht naar de juiste werknemer

De jacht naar de juiste werknemer

Ze buitelen over elkaar heen, de verschillende uitzendbureaus en recruiters. Af en toe zelfs op het agressieve af. LinkedIn afstruinen en snel even wat mogelijke kandidaten benaderen. Een landelijk opererend uitzendbureau doet in haar campagne net alsof het met name om geld draait: “Make money. Work.” Zoek je tijdelijke ondersteuning? Dan levert een groeiend aantal online matchmakers direct een flink aantal profielen, zonder de kandidaat te kennen. Aan de kant van de kandidaten is het ook feest; CV’s worden gepimpt en het kleinste stukje ervaring wordt opgeblazen. Vergeet vooral niet de vermelde diploma’s even op te vragen. Als je als mogelijke werkgever het LinkedIn-profiel van je kandidaat raadpleegt, zou je haast geloven dat je de volgende minister-president van ons land hebt gevonden...

Arbeidsmarkt of -strijdtoneel?

Op de markt kun je altijd de aangeboden waar even keuren. Smaakt deze kaas? Is de avocado precies goed of overrijp? Je maakt een keuze op basis van je behoefte, je toetst de mogelijkheden van de aanbieder en maakt dan je afwegingen om tot een beslissing te komen. Het lijkt er langzamerhand meer op dat de arbeidsmarkt een ‘arbeids-strijdtoneel’ aan het worden is. Hoe kun je wijs worden uit de wirwar van opties, aanbieders, talenten, specialisten en bemiddelaars? Hoe is het kaf van het koren te scheiden?

Vier tips bij het zoeken van de juiste kandidaat:

1. Toets altijd de kennis en ervaring van de aanbieder

Vaak blijkt een aanbieder alleen te bemiddelen voor goedbedoelende uitvoerders en heeft hij onvoldoende kennis van je vak en je problematiek. Het is dan lastig om een goed beeld te vormen van wat jij nodig hebt en welke uitvoerder past bij jouw situatie. Check dus altijd referenties en vraag een uitgebreid CV.

2. Zorg dat je je probleem helder hebt

Dat gaat verder dan: ik heb iemand nodig. Wat wil je bereiken? Wanneer ben je tevreden? Waar hebben jij en je organisatie last van en welke oorzaken liggen daarachter? Te vaak krijgen we het verzoek om een voorstel te doen voor symptoombestrijding, terwijl de dieperliggende oorzaak moet worden weggenomen.

3. Kijk naar de kosten, niet naar de prijs

Hoeveel je iemand per uur, dag of maand betaalt (de prijs) is eigenlijk niet relevant. Het gaat er natuurlijk om hoeveel uren, dagen of maanden de gekozen kandidaat nodig heeft om het gewenste resultaat neer te zetten. Verder is het van belang zicht te krijgen op de baten van de opdracht of het project.

4. Kies voor een professional

We kennen allemaal wel de kreet: ‘If you think hiring a professional is expensive, try an amateur’. Een waarheid als een koe. Als je zelf niet goed kunt beoordelen wie er wel en wie er niet een professional is, vraag dan hulp bij de selectie.

Deze tips zijn wellicht voor de hand liggend. We komen echter zeer regelmatig situaties tegen waarbij opdrachtgevers met de gebakken peren zijn blijven zitten. Snelle en goedkope wervingsbureaus waarbij de kandidaat na een paar maanden al weer afhaakt. Interim opdrachten die eindeloos duren of niet opleveren wat er verwacht werd.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het vinden van de juiste kandidaat? Maak dan eens kennis met de specialisten van Looyint en bel rechtstreeks met Erwin Leferink op 06-14465232 of Jan Rozendaal op 06-50608881. Voor ondersteuning bij werving & selectie van vaste krachten voor je organisatie kun je natuurlijk ook terecht bij Looyint of neem eens contact op met onze partner Hofstad Search.

Deze website maakt uitsluitend gebruik van functionele cookies en geanonimiseerde cookies t.b.v. analyses, waarvoor geen specifieke toestemming vereist is.
Ok